راهکارهای افزایش عزت نفس!

زمان مطالعه :15 دقیقه

چکیده این مطلب : عزت‌نفس نظری است که ما در مورد خودمان در مورد توانایی رویارویی با چالش‌های متعدد زندگی و رسیدن به خوشبختی و موفقیت داریم. عزت‌نفس به قدری گسترده است که ممکن است ما در یک جنبه عزت‌نفس بالا و در جنبه‌ای دیگر عزت‌نفس پایینی داشته باشیم. داشتن عزت‌نفس بالا ما را تا حدودی در برابر ناراحتی‌های روانی "ایمن" می‌کند و نمی‌گذارد درگیر آن‌ها شویم. برخی معتقدند اگر عزت‌نفس ما خیلی بالا باشد دچار غرور می‌شویم، اما اینطور نیست. عزت‌نفس واقعی، فروتنی به همراه دارد. در زیر ویژگی‌های مشترک افراد دارای عزت‌نفس بالا و پایین آمده است.


 

 

راهکارهای افزایش عزت‌نفس!

 

 

  • آیا نسبت به خود و توانایی‌های خود اعتماد دارید؟

  • آیا نسبت به خود احساس رضایت می‌کنید؟

 

دانش‌آموزان و دانشجویان، مثل بسیاری از افراد جامعه، هر روز با مسائل مربوط به عزت‌نفس دست و پنجه نرم می‌کنند، زیرا عزت‌نفس تقریباً بر هر کاری که انجام می‌دهیم تأثیر می‌گذارد. عزت‌نفس نظری است که ما در مورد خودمان در مورد توانایی رویارویی با چالش‌های متعدد زندگی و رسیدن به خوشبختی و موفقیت داریم. عزت‌نفس به قدری گسترده است که ممکن است ما در یک جنبه عزت‌نفس بالا و در جنبه‌ای دیگر عزت‌نفس پایینی داشته باشیم. داشتن عزت‌نفس بالا ما را تا حدودی در برابر ناراحتی‌های روانی "ایمن" می‌کند و نمی‌گذارد درگیر آن‌ها شویم. برخی معتقدند اگر عزت‌نفس ما خیلی بالا باشد دچار غرور می‌شویم، اما اینطور نیست. عزت‌نفس واقعی، فروتنی به همراه دارد. در زیر ویژگی‌های مشترک افراد دارای عزت‌نفس بالا و پایین آمده است.


- افراد دارای عزت‌نفس بالا معمولاً:

  • خودشان را دوست دارند و لایق دوست داشته شدن می‌دانند.

  • مستقل عمل می‌کنند.

  • افراد موفق‌تری هستند.

  • مسئولیت زندگی و انتخاب‌هایشان را می‌پذیرند. 

  • در زندگی ریسک بیشتری می‌کنند.

  • در انجام کارهای هنری و حل مشکلات خلاقیت بیشتری دارند.

  • از دستاوردهایشان احساس غرور می‌کنند.

  • خودشان را همانطور که هستند، با همه‌ی عیب و ایرادهای‌شان می‌پذیرند.

  • خودخواه و خودپسند نیستند.

  • با استفاده از استراتژی‌های سالم با مشکلات مقابله می‌کنند.

  • در نا‌امیدی‌ها تحمل بیشتری دارند.

  • نسبت به آینده هیجان‌زده هستند و با حس خوش‌بینی با آن روبرو می‌شوند.

 

- از سوی دیگر، افرادی که عزت‌نفس پایینی دارند:

  • خودشان را لایق عشق و احترام نمی‌دانند.

  • به دلیل ترس از شکست از انجام فعالیت‌های جدید خودداری می‌کنند.

  • دائماً از طرد شدن می‌ترسند.

  • توانایی‌ها و مهارت‌های‌ خود را دست کم می‌گیرند.

  • یا به موفقیت کمتری در زندگی دست می‌یابید (یا بیش از حد موفق می‌شوند).

  • در تعاملات‌شان با دیگران منفعل عمل می‌کنند.

  • به خاطر مشکلات و اشتباهاتشان دیگران سرزنش می‌کنند.

  • مدام به دنبال تأیید دیگران هستند.

  • هویت ضعیفی برای خودشان تعریف کرده‌اند و آن را طبق شرایط تغییر می‌دهند.

  • در جمع احساس اضطراب و نا‌امنی می‌کنند.

  • برای مقابله با احساسات دردناک‌شان از رفتارهای اعتیادآور (مثل مصرف مواد مخدر، الکل، غذا، رابطه جنسی، قمار، سیگار، خرید، کار و غیره) استفاده می‌کنند.

  • وجودشان مملو از ترس‌های مختلف است، بخصوص ترس از آینده.

 

عزت نفس

 

با فرض این که داشتن عزت‌نفس بالا مزایای زیادی می‌تواند داشته باشد، این سؤال پیش می‌آید که آیا می‌توانیم کاری برای بالا بردن آن انجام دهیم و چگونه؟ پاسخ سؤال اول این است که عزت‌نفس در واقع تحت تأثیر انتخاب‌های روزمره‌ی ما و کارهایی است که انجام می‌دهیم. استراتژی‌های زیر می‌تواند به شما در بالا بردن عزت‌نفس کمک کند:


1. مرتباً فعالیت‌های خود-مراقبتی انجام دهید.

همانطور که رفتار دیگران در گذشته تأثیر قابل‌توجهی روی عزت‌نفس ما داشته است، رفتار هر روزه‌ی ما با خودمان هم روی ارزش‌مندی‌مان تأثیر می‌گذارد. خود-مراقبتی شامل مواردی است از قبیل: داشتن رژیم غذایی سالم، خواب کافی، ورزش منظم، رعایت بهداشت، صرف زمان برای انجام کارهایی که از آن‌ها لذت می‌برید، پوشیدن لباس‌هایی که واقعاً دوست دارید، خوش‌رفتاری همه روزه با خودتان، و تبدیل فضای زندگی‌تان به جایی که واقعاً از بودن در آن لذت می‌برید. احساس بد‌‌هیکل بودن، خستگی مفرط، جذاب نبودن و غمگین بودن ما را در برابر احساس ناامنی بسیار آسیب‌پذیر می‌کند.


پیشنهاد ما برای شما: برای داشتن یک زندگی موفق مهم‌ترین فاکتور داشتن خواب با کیفیت و انرژی کافی در طول روز است. در پکیج خواب شاهانه (کلیک کنید)، با آموزش اصول و جزئیات سلامت خواب و رویابینی، کاری می‌کند که شما تبدیل به یک متخصص خواب شوید و از طرفی خواب و رویابینی را به بخشی از مسیر موفقیت خودتان تبدیل کنید!



2. تمام دستاوردهای‌تان را یادداشت کنید.

همه‌ی دستاوردهای‌تان را جمع‌آوری کنید و آن‌ها را در یک دفترچه، پرونده، کشو، جعبه یا اتاق قرار دهید. این دستاوردها ممکن است شامل: مدال، جایزه، گواهینامه، ریز نمرات، دیپلم، مدرک تحصیلی، لوح تقدیر یا سایر اسنادی باشد که به نوعی شما را تأیید می‌کنند. همچنین به یاد داشته باشید که نیازی نیست فقط بر دستاوردهای بزرگ تمرکز کنید، بلکه می‌توانید فهرستی از پیروزی‌های جزئی‌تر نگه دارید. سپس حداقل یک بار در هفته به این دستاوردها نگاه کنید و به خودتان برای این موفقیت تبریک بگویید.

 

3. فهرستی از نقاط قوت یا ویژگی‌های مثبت‌تان تهیه کنید.

فهرستی از تمام نقاط قوتی که دارید بنویسید و اگر مورد جدیدی پیدا کردید به آن اضافه کنید. سپس این فهرست را روی یخچال، آینه‌ی روشویی یا هر جایی که جلوی چشم‌تان باشد قرار دهید تا این نقاط قوت و ویژگی‌ها را به خودتان یادآوری کنید.


4. از افرادی که شما را می‌شناسند و دوست‌تان دارند، بازخورد بخواهید.

یکی از بهترین راه‌ها برای بهبود تصویری که از خودتان دارید، دریافت بازخورد صادقانه و دقیق از افرادی است که شما را می‌شناسند و برای شما ارزش قائلند. همچنین وقتی درخواست بازخورد کردید، سعی کنید آن را مبالغه‌آمیز قلمداد نکنید، چون اغلب افرادی که به بازخورد مثبت عادت ندارند این کار را می‌کنند. خیلی از افراد واقعاً مایلند وقت بگذارند و این کار را برای شما انجام دهند. همچنین فراموش نکنید که بازخوردها را یادداشت کنید، تا بتوانید در مواقعی که مشکل دارید به آن مراجعه کنید.

 

5. خودتان را در فعالیت‌هایی که از آن‌ها لذت می‌برید، غرق کنید.

با این کار به خودتان می‌گویید شایسته‌ی این هستید که با شما خوب رفتار شود. این فعالیت‌ها می‌توانند شامل هر کاری باشند که شما دوست دارید انجام دهید: کتاب خواندن، رفتن به سینما، دیدن یک دوست، چرت زدن، بازی کردن با حیوان خانگی، پیاده روی، دوچرخه سواری یا ماساژ. چیزهای زیادی هستند که می‌توانید از آن‌ها لذت ببرید.

 

6. از مقایسه کردن خودتان با دیگران دست بردارید.

مقایسه‌ی خود با دیگران زمانی به عزت‌نفس شما کمک می‌کند که خودتان را با افرادی که مهارت یا استعداد کمتری نسبت به شما دارند مقایسه کنید. اما اکثر افرادی که مشکل عزت‌نفس دارند برعکس عمل می‌کنند و خودشان را با کسانی مقایسه می‌کنند که در زمینه‌هایی که برایشان مهم است برتری دارند و در نتیجه نهایتاً احساس شکست می‌کنند. به جای آن خودتان را با خودتان مقایسه کنید و پیشرفت‌هایی را که در دنبال کردن شایستگی‌ها و موفقیت‌های‌تان داشته‌اید، ببینید.

 

7. زندگی‌تان را با افراد سالم، مثبت و حامی پر کنید.

همه‌ی رابطه‌هایی را که از عزت‌نفس شما حمایت نمی‌کنند، ترک کنید و یا از آن‌ها فاصله بگیرید، به ویژه افرادی که خیلی منفی هستند یا شما را حمایت نمی‌کنند. خیلی سخت است که دیگران عزت‌نفس شما را از بین ببرند و خودتان بخواهید آن را حفظ کنید.

 

8. خودتان را برای موفقیت آماده کنید.

به دنبال موقعیت‌ها و فرصت‌هایی باشید که در آن‌ها احتمال موفقیت بالایی دارید. با این حال، مطمئن باشید که برخی از این موقعیت‌ها توانایی‌های شما را آزمایش می‌کنند تا به خودتان احساس موفقیت واقعی بدهید. وقتی موفق شدید، به جای اینکه بلافاصله وارد چالش دیگری بشوید، موفقیت‌تان را جشن بگیرید.

 

9. روی نقاط ضعف‌تان تمرکز نکنید.

این واقعیت را بپذیرید که هر انسانی نقاط ضعفی دارد که اجتناب‌ناپذیر هستند. کافی است به اطراف خود نگاه کنید تا به راحتی متوجه این موضوع شوید. فقط شما نیستید. هر چقدر هم که سعی کنید نقاط ضعف خود را از بین ببرید آن‌ها خواهند بود، پس در عوض آنها را بپذیرید. حداقل بیشتر آنها را بپذیرید و اگر واقعاً انگیزه دارید، تعدادی از آن‌ها را که قابل تغییر هستند انتخاب کنید و روی آن‌ها کار کنید.

 

اگر به دنبال تغییر رفتار و عادت‌‌های‌ خود هستید، "دوره‌ عادت‌های اتمی" اثر "جیمز کلیر" (کلیک کنید)، که در سایت رویال‌مایند در اختیار شما قرار داده شده است، را از دست ندهید. در این دوره‌ی شگفت‌انگیز راه‌های ساده‌ای به شما آموزش داده خواهند شد، تا روتین روزانه‌تان را تغییر داده و به موفقیت بیشتری دست پیدا کنید.

 

10. کمال‌گرایی را کنار بگذارید.

احساس نیاز به کامل بودن یا کمال‌گرایی (کلیک کنید)، باعث می‌شود قدر موفقیت‌ها و دستاوردهای روزانه‌تان را ندانید چون با انتظارات غیر‌واقع‌بینانه‌ی شما مطابقت ندارند. اگر فقط بعد از یک عملکرد عالی احساس خوبی نسبت به خودتان دارید، بدانید که این به ندرت اتفاق می‌افتد. شما این توانایی را دارید که انتظارات‌تان را از خودتان پایین بیاورید و با این کار عزت‌نفس شما بالا می‌رود. اشتباهات را صرفاً فرصتی برای یادگیری ببینید، نه دلیلی برای سرزنش کردن خود.

 

11. واگویه‌های منفی را با خودگویی‌های مثبت جایگزین کنید.

چیزی که ما هر روز به خودمان می‌گوییم تبدیل به باور ما می‌شود. در این صورت، باید یک سناریوی جدید و مثبت‌تر برای خود بسازیم. دست از گوش دادن به صدای انتقادی درونی‌تان بکشید و اگر دوست داشتید حتی به صدای انتقادی یک اسم بدهید تا بتوانید آن را به عنوان چیزی جدا از خودتان ببینید. صدای جدیدی را ایجاد کنید که مثبت‌تر، خودپذیرتر و حمایت‌کننده‌تر باشد.

 

عزت نفس


12. هر روز از جملات تأکیدی استفاده کنید.

جملات تأکیدی روزانه، خودگویی‌هایی هستند که معمولاً آن‌ها را یادداشت می‌کنید و می‌توانید هر روز با خودتان تکرار کنید. برخی از جملات تأکیدی رایج برای ایجاد عزت‌نفس عبارتند از:

  • با وجود ضعف‌هایم خودم را می‌پذیرم.

  • افکار، احساسات، باورها و ارزش‌های خودم را می‌پذیرم، حتی اگر با دیگران متفاوت باشند.

  • برای این که خودم را دوست داشته باشم یا از طرف دیگران مورد محبت و دوست داشته شدن قرار بگیرم لازم نیست کامل باشم.

  • من در بسیاری از جنبه‌های زندگی‌ام موفق هستم و باید به خودم یادآوری کنم که روی این موارد تمرکز کنم.

  • من فردی منحصر به فرد هستم و دیگران از این بابت قدر من را خواهند دانست.

  • اشتباهات فقط فرصتی بی‌نظیر برای یادگیری هستند؛ نباید از آنها بترسم.

  • من این قدرت را دارم که خودم را به خاطر اشتباهات گذشته ببخشم.

  • من لایق احترام دیگران هستم.

  • من مسئول انتخاب‌های خودم هستم و نسبت به خودم موظف هستم که نیازهایم را برآورده کنم (زمانی که نیازهایم برآورده شوند، به بهترین وجه می‌توانم به دیگران کمک کنم).

  • من حق دارم از حقوق، عقاید، ارزش‌ها، عقاید و احساسات خودم دفاع کنم و باید این کار را به طرزی کاملا قاطعانه انجام دهم.

  • من تنها کسی هستم که می‌توانم اهداف و مقاصدم را در زندگی انتخاب کنم. هیچ کس دیگری نمی‌تواند آیندهی من را تعیین کند.

  • من باید تلاش کنم ثبات اخلاقی داشته باشم، به آنچه توصیه می‌کنم و به وعده‌هایم عمل کنم و به تعهداتم احترام بگذارم.

  • من می‌توانم بر چالش‌های مهم زندگی پیروز شوم.


اگر این جملات تأکیدی برای‌تان مناسب نیستند، بنشینید و آنچه را که فکر می‌کنید باید از خودتان بشنوید بنویسید تا احساس عزت‌نفس بیشتری داشته باشید.

 

13. از نیازهای‌تان آگاه باشید و آن‌ها را برآورده کنید.

ما به میزانی که از نیازهایمان آگاه هستیم و آن‌ها را برآورده می‌کنیم، این پیام را به خودمان منتقل می‌کنیم که ارزشمند هستیم. اگر نیازهایمان را نادیده بگیریم به خودمان می‌گوییم که ما مهم نیستیم و دیگران نیز ما را همینطور خواهند دید و احتمالاً از ما سوء استفاده خواهند کرد. وقتی نیازهای ما برآورده می‌شود، هم در سطح جسمی و هم عاطفی سالم می‌مانیم.

 

14. با افراد زندگی‌تان قاطع باشید.

قاطعیت باعث ایجاد عزت‌نفس می‌شود، چون به خودتان نشان می‌دهید که نیازها، ارزش‌ها و باورهای شما مهم هستند. این یعنی در عین اینکه به طرف مقابل احترام می‌گذارید احساسات خود را به گونه‌ای باز و صادقانه بیان کنید. هر بار که قاطعانه رفتار می‌کنید، عزت‌نفس‌تان کمی بیشتر می‌شود.

 

15. برای زندگی‌تان هدف داشته باشید.

تعیین و دستیابی به اهداف باعث ایجاد عزت‌نفس می‌شود. زندگی بی هدف هیچ حس موفقیتی به شما نمی‌دهد تا به عزت‌نفس‌تان کمک کند. همچنین اجازه ندهید دیگران، مثلاً والدین‌تان، اهداف زندگی‌تان را تعیین کنند. احتمال این که این اهداف برای شما مناسب باشند خیلی کم خواهد بود و در نهایت منجر به ناراحتی و شکست شما می‌شوند. شما باید پس از تعیین هدف، یک برنامه‌ی عملی تهیه کنید، برنامه را اجرا کنید و موفقیت‌تان را ارزیابی کنید.


پیشنهاد ما برای شما: اکهارت تل به عنوان یکی از الهام‌بخش‌ترین رهبران معنوی دنیای امروز شناخته می‌شود. "اکهارت تل" در "دوره آفرینش رؤیاها" (کلیک کنید)، به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه می‌توان با تغییر حالت آگاهی، شرایط بیرونی را تغییر داد. یاد می‌گیرید که چطور از اعماق وجودتان و با قدرتی نشأت گرفته از هوش خلاق کائنات، اهداف و خواسته‌های‌تان را خلق کنید.


 

16. مسئولیت زندگی و انتخاب‌های خود را بپذیرید.

در دنیای امروز اغلب افراد، به‌ ویژه دانشجویان، یاد نگرفته‌اند که مسئولیت زندگی و انتخاب‌های خود را بپذیرند و در نهایت در بسیاری از جنبه‌های زندگی به والدینشان تکیه می‌کنند. این جنبه‌ها می‌توانند مربوط به مسائل مالی، انتخاب شغل، خوشبختی در زندگی و تصمیمات مربوط به زندگی باشند. مسئولیت‌پذیری نسبت به این مسائل در ابتدا ممکن است دشوار باشد، اما زمانی که به آن دست پیدا می‌کنیم حس عزت‌نفس را در ما ایجاد می‌کند.


17. چیزهایی را که می‌توانید و نمی‌توانید تغییر دهید، مشخص کنید.

اگر نارضایتی شما از خودتان به جنبه‌هایی از خودتان مربوط می‌شود که می‌توانید آن‌ها را تغییر دهید، برنامه‌ای برای بهبود اوضاع ترتیب دهید و آن را پیاده کنید. اما اگر به چیزی مربوط می‌شود که نمی‌توانید آن را تغییر دهید (مثل سن، قد، هوش، پیشینه‌ی خانوادگی و غیره)، باید حس پذیرش را در خودتان ایجاد کنید. انرژی‌تان را در جایی قرار دهید که احتمال می‌دهید نتیجه خواهد داد.

 

18. تصمیم بگیرید به دیگران کمک کنید.

کمک به دیگران، چه از طریق شغل‌مان باشد، چه داوطلبانه یا از طریق اهدا، ما را سرشار از احساس غرور و موفقیت می‌کند. این موفقیت به نوبه‌ی خود، به حس مثبت ما از خودمان جان می‌بخشد.

 

19. آگاهانه زندگی کنید.

بسیاری از افراد برای کنار آمدن با احساسات و وقایع، بخش‌های زیادی از زندگی خود را انکار می‌کنند. متأسفانه ما عملاً قادر نیستیم چیزی را که از آن آگاه نیستیم حل و فصل کنیم و بعد وقتی مسائل حل نشده باقی می‌مانند دلیلی پیدا می‌کنیم تا خودمان را سرزنش کنیم. اگر نسبت به همه‌ی چیزهایی که هم در در دنیای درون و هم بیرون ما اتفاق می‌افتند آگاه باشیم، می‌توانیم به طور مؤثرتری با مسائل برخورد کنیم که این به نوبه‌ی خود باعث ایجاد عزت‌نفس می‌شود.

 

20. سعی کنید ثبات اخلاقی داشته باشید.

این بدان معناست که ما باید تصمیم‌هایی بگیریم که با ارزش‌ها و قوانین اخلاقیمان سازگار باشند. هر بار که تصمیمی می‌گیریم که با ارزش‌های‌مان سازگاری ندارد، عزت‌نفس‌مان تضعیف می‌شود. این موضوع شامل احترام به تعهداتمان، عمل به وعده‌هایمان و عمل به آنچه به آن توصیه می‌کنیم می‌شود.

 

21. متناسب با سن‌تان وظایفی را به عهده بگیرید که به رشدتان کمک می‌کنند.

برای اینکه به عنوان یک بزرگسال جوان احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید، باید وظایفی را به عهده بگیرید و انجام دهید، از جمله:

  • ایجاد هویت فردی و استقلال.

  • مستقل شدن از خانواده.

  • یادگیری مدیریت کردن وظایف اصلی زندگی (مانند امور مالی، خانه، مدرسه، کار و غیره).

  • ایجاد روابط صمیمی سالم.

  • ایجاد انواع روابط اجتماعی.

  • تغییر رابطه خود با والدین‌تان از کودک/بزرگسال به بزرگسال/بزرگسال.

 

22. به دستاوردهای‌تان پاداش بدهید.

ما اغلب روی شکست‌هایمان تمرکز می‌کنیم و دستاوردهایمان را نادیده می‌گیریم. به جای آن راهی برای جشن گرفتن یا پاداش دادن به آنچه به دست آورده‌اید پیدا کنید، مثل: استراحت دادن به خود، خوردن غذای مورد علاقه‌، رفتن به مسافرت، انجام یکی از فعالیت‌های مورد علاقه‌، دادن زمانی برای استراحت، وقت گذراندن با یک دوست، یا تعریف کردن کلامی از خود.


پیشنهاد ما برای شما: اگر به دنبال تحقق اهداف خود هستید، پیشنهاد می‌کنیم دوره‌ی فوق‌العاده "دوره‌ی جهش کوانتومی" اثر "برت گلدمن" (کلیک کنید)، که در سایت رویال‌مایند در اختیار شما قرار داده شده است، را از دست ندهید. این دوره، یک برنامه آنلاین است که به کمک آن و به واسطه قدرت تجسم پیشرفته، مرحله به مرحله جهان‌های موازی را کاوش کرده، با خود برتر و نسخه‌های مختلف‌تان ملاقات کرده و از آن‌ها در خصوص تحقق اهداف و خواسته‌های‌تان راهنمایی دریافت می‌کنید.



23. تمرکزتان را روی چیزی که می‌توانید تغییر دهید، بگذارید.

خیلی راحت است که بابت چیزهایی که خارج از کنترل شما هستند، نگران باشید و وقت زیادی صرف کنید، اما با این کار به جایی نمی‌رسید. در عوض، سعی کنید انرژی‌تان را روی مشخص کردن چیزهایی بگذارید که تحت کنترل‌تان هستند و ببینید در مورد آن‌ها چه کاری می‌توانید انجام دهید. سعی کنید: چیزی را که از آن راضی نیستید، سه راه برای تغییر آن بنویسید.

 

24. چیزهای کوچک را جشن بگیرید.

جشن گرفتن پیروزی‌های کوچک یک راه عالی برای ایجاد عزت‌نفس و احساس بهتر نسبت به خود است. سعی کنید: در پایان هر روز سه کاری را که به خوبی انجام دادید، یادداشت کنید.

 


برایمان بنویسید با توجه با مطالب گفته شده، آیا اعتماد به نفس خوبی نسبت به خود و کارهای‌تان دارید؟

  • آیا اقدامات بالا را برای بهبود اعتماد به نفس خود انجام داده‌‌اید؟

  • آیا انجام نکات گفته شده در این مقاله، تأثیر مثبتی در اعتماد به نفس شما داشته است؟

برای ثبت نظرات خود، به پایین صفحه مراجعه فرمایید.

تیم تحقیقاتی و مقاله نویسی سایت رویال مایند


 

 

راهکارهای افزایش عزت‌نفس!

 

 

  • آیا نسبت به خود و توانایی‌های خود اعتماد دارید؟

  • آیا نسبت به خود احساس رضایت می‌کنید؟

 

دانش‌آموزان و دانشجویان، مثل بسیاری از افراد جامعه، هر روز با مسائل مربوط به عزت‌نفس دست و پنجه نرم می‌کنند، زیرا عزت‌نفس تقریباً بر هر کاری که انجام می‌دهیم تأثیر می‌گذارد. عزت‌نفس نظری است که ما در مورد خودمان در مورد توانایی رویارویی با چالش‌های متعدد زندگی و رسیدن به خوشبختی و موفقیت داریم. عزت‌نفس به قدری گسترده است که ممکن است ما در یک جنبه عزت‌نفس بالا و در جنبه‌ای دیگر عزت‌نفس پایینی داشته باشیم. داشتن عزت‌نفس بالا ما را تا حدودی در برابر ناراحتی‌های روانی "ایمن" می‌کند و نمی‌گذارد درگیر آن‌ها شویم. برخی معتقدند اگر عزت‌نفس ما خیلی بالا باشد دچار غرور می‌شویم، اما اینطور نیست. عزت‌نفس واقعی، فروتنی به همراه دارد. در زیر ویژگی‌های مشترک افراد دارای عزت‌نفس بالا و پایین آمده است.


- افراد دارای عزت‌نفس بالا معمولاً:

  • خودشان را دوست دارند و لایق دوست داشته شدن می‌دانند.

  • مستقل عمل می‌کنند.

  • افراد موفق‌تری هستند.

  • مسئولیت زندگی و انتخاب‌هایشان را می‌پذیرند. 

  • در زندگی ریسک بیشتری می‌کنند.

  • در انجام کارهای هنری و حل مشکلات خلاقیت بیشتری دارند.

  • از دستاوردهایشان احساس غرور می‌کنند.

  • خودشان را همانطور که هستند، با همه‌ی عیب و ایرادهای‌شان می‌پذیرند.

  • خودخواه و خودپسند نیستند.

  • با استفاده از استراتژی‌های سالم با مشکلات مقابله می‌کنند.

  • در نا‌امیدی‌ها تحمل بیشتری دارند.

  • نسبت به آینده هیجان‌زده هستند و با حس خوش‌بینی با آن روبرو می‌شوند.

 

- از سوی دیگر، افرادی که عزت‌نفس پایینی دارند:

  • خودشان را لایق عشق و احترام نمی‌دانند.

  • به دلیل ترس از شکست از انجام فعالیت‌های جدید خودداری می‌کنند.

  • دائماً از طرد شدن می‌ترسند.

  • توانایی‌ها و مهارت‌های‌ خود را دست کم می‌گیرند.

  • یا به موفقیت کمتری در زندگی دست می‌یابید (یا بیش از حد موفق می‌شوند).

  • در تعاملات‌شان با دیگران منفعل عمل می‌کنند.

  • به خاطر مشکلات و اشتباهاتشان دیگران سرزنش می‌کنند.

  • مدام به دنبال تأیید دیگران هستند.

  • هویت ضعیفی برای خودشان تعریف کرده‌اند و آن را طبق شرایط تغییر می‌دهند.

  • در جمع احساس اضطراب و نا‌امنی می‌کنند.

  • برای مقابله با احساسات دردناک‌شان از رفتارهای اعتیادآور (مثل مصرف مواد مخدر، الکل، غذا، رابطه جنسی، قمار، سیگار، خرید، کار و غیره) استفاده می‌کنند.

  • وجودشان مملو از ترس‌های مختلف است، بخصوص ترس از آینده.

 

عزت نفس

 

با فرض این که داشتن عزت‌نفس بالا مزایای زیادی می‌تواند داشته باشد، این سؤال پیش می‌آید که آیا می‌توانیم کاری برای بالا بردن آن انجام دهیم و چگونه؟ پاسخ سؤال اول این است که عزت‌نفس در واقع تحت تأثیر انتخاب‌های روزمره‌ی ما و کارهایی است که انجام می‌دهیم. استراتژی‌های زیر می‌تواند به شما در بالا بردن عزت‌نفس کمک کند:


1. مرتباً فعالیت‌های خود-مراقبتی انجام دهید.

همانطور که رفتار دیگران در گذشته تأثیر قابل‌توجهی روی عزت‌نفس ما داشته است، رفتار هر روزه‌ی ما با خودمان هم روی ارزش‌مندی‌مان تأثیر می‌گذارد. خود-مراقبتی شامل مواردی است از قبیل: داشتن رژیم غذایی سالم، خواب کافی، ورزش منظم، رعایت بهداشت، صرف زمان برای انجام کارهایی که از آن‌ها لذت می‌برید، پوشیدن لباس‌هایی که واقعاً دوست دارید، خوش‌رفتاری همه روزه با خودتان، و تبدیل فضای زندگی‌تان به جایی که واقعاً از بودن در آن لذت می‌برید. احساس بد‌‌هیکل بودن، خستگی مفرط، جذاب نبودن و غمگین بودن ما را در برابر احساس ناامنی بسیار آسیب‌پذیر می‌کند.


پیشنهاد ما برای شما: برای داشتن یک زندگی موفق مهم‌ترین فاکتور داشتن خواب با کیفیت و انرژی کافی در طول روز است. در پکیج خواب شاهانه (کلیک کنید)، با آموزش اصول و جزئیات سلامت خواب و رویابینی، کاری می‌کند که شما تبدیل به یک متخصص خواب شوید و از طرفی خواب و رویابینی را به بخشی از مسیر موفقیت خودتان تبدیل کنید!



2. تمام دستاوردهای‌تان را یادداشت کنید.

همه‌ی دستاوردهای‌تان را جمع‌آوری کنید و آن‌ها را در یک دفترچه، پرونده، کشو، جعبه یا اتاق قرار دهید. این دستاوردها ممکن است شامل: مدال، جایزه، گواهینامه، ریز نمرات، دیپلم، مدرک تحصیلی، لوح تقدیر یا سایر اسنادی باشد که به نوعی شما را تأیید می‌کنند. همچنین به یاد داشته باشید که نیازی نیست فقط بر دستاوردهای بزرگ تمرکز کنید، بلکه می‌توانید فهرستی از پیروزی‌های جزئی‌تر نگه دارید. سپس حداقل یک بار در هفته به این دستاوردها نگاه کنید و به خودتان برای این موفقیت تبریک بگویید.

 

3. فهرستی از نقاط قوت یا ویژگی‌های مثبت‌تان تهیه کنید.

فهرستی از تمام نقاط قوتی که دارید بنویسید و اگر مورد جدیدی پیدا کردید به آن اضافه کنید. سپس این فهرست را روی یخچال، آینه‌ی روشویی یا هر جایی که جلوی چشم‌تان باشد قرار دهید تا این نقاط قوت و ویژگی‌ها را به خودتان یادآوری کنید.


4. از افرادی که شما را می‌شناسند و دوست‌تان دارند، بازخورد بخواهید.

یکی از بهترین راه‌ها برای بهبود تصویری که از خودتان دارید، دریافت بازخورد صادقانه و دقیق از افرادی است که شما را می‌شناسند و برای شما ارزش قائلند. همچنین وقتی درخواست بازخورد کردید، سعی کنید آن را مبالغه‌آمیز قلمداد نکنید، چون اغلب افرادی که به بازخورد مثبت عادت ندارند این کار را می‌کنند. خیلی از افراد واقعاً مایلند وقت بگذارند و این کار را برای شما انجام دهند. همچنین فراموش نکنید که بازخوردها را یادداشت کنید، تا بتوانید در مواقعی که مشکل دارید به آن مراجعه کنید.

 

5. خودتان را در فعالیت‌هایی که از آن‌ها لذت می‌برید، غرق کنید.

با این کار به خودتان می‌گویید شایسته‌ی این هستید که با شما خوب رفتار شود. این فعالیت‌ها می‌توانند شامل هر کاری باشند که شما دوست دارید انجام دهید: کتاب خواندن، رفتن به سینما، دیدن یک دوست، چرت زدن، بازی کردن با حیوان خانگی، پیاده روی، دوچرخه سواری یا ماساژ. چیزهای زیادی هستند که می‌توانید از آن‌ها لذت ببرید.

 

6. از مقایسه کردن خودتان با دیگران دست بردارید.

مقایسه‌ی خود با دیگران زمانی به عزت‌نفس شما کمک می‌کند که خودتان را با افرادی که مهارت یا استعداد کمتری نسبت به شما دارند مقایسه کنید. اما اکثر افرادی که مشکل عزت‌نفس دارند برعکس عمل می‌کنند و خودشان را با کسانی مقایسه می‌کنند که در زمینه‌هایی که برایشان مهم است برتری دارند و در نتیجه نهایتاً احساس شکست می‌کنند. به جای آن خودتان را با خودتان مقایسه کنید و پیشرفت‌هایی را که در دنبال کردن شایستگی‌ها و موفقیت‌های‌تان داشته‌اید، ببینید.

 

7. زندگی‌تان را با افراد سالم، مثبت و حامی پر کنید.

همه‌ی رابطه‌هایی را که از عزت‌نفس شما حمایت نمی‌کنند، ترک کنید و یا از آن‌ها فاصله بگیرید، به ویژه افرادی که خیلی منفی هستند یا شما را حمایت نمی‌کنند. خیلی سخت است که دیگران عزت‌نفس شما را از بین ببرند و خودتان بخواهید آن را حفظ کنید.

 

8. خودتان را برای موفقیت آماده کنید.

به دنبال موقعیت‌ها و فرصت‌هایی باشید که در آن‌ها احتمال موفقیت بالایی دارید. با این حال، مطمئن باشید که برخی از این موقعیت‌ها توانایی‌های شما را آزمایش می‌کنند تا به خودتان احساس موفقیت واقعی بدهید. وقتی موفق شدید، به جای اینکه بلافاصله وارد چالش دیگری بشوید، موفقیت‌تان را جشن بگیرید.

 

9. روی نقاط ضعف‌تان تمرکز نکنید.

این واقعیت را بپذیرید که هر انسانی نقاط ضعفی دارد که اجتناب‌ناپذیر هستند. کافی است به اطراف خود نگاه کنید تا به راحتی متوجه این موضوع شوید. فقط شما نیستید. هر چقدر هم که سعی کنید نقاط ضعف خود را از بین ببرید آن‌ها خواهند بود، پس در عوض آنها را بپذیرید. حداقل بیشتر آنها را بپذیرید و اگر واقعاً انگیزه دارید، تعدادی از آن‌ها را که قابل تغییر هستند انتخاب کنید و روی آن‌ها کار کنید.

 

اگر به دنبال تغییر رفتار و عادت‌‌های‌ خود هستید، "دوره‌ عادت‌های اتمی" اثر "جیمز کلیر" (کلیک کنید)، که در سایت رویال‌مایند در اختیار شما قرار داده شده است، را از دست ندهید. در این دوره‌ی شگفت‌انگیز راه‌های ساده‌ای به شما آموزش داده خواهند شد، تا روتین روزانه‌تان را تغییر داده و به موفقیت بیشتری دست پیدا کنید.

 

10. کمال‌گرایی را کنار بگذارید.

احساس نیاز به کامل بودن یا کمال‌گرایی (کلیک کنید)، باعث می‌شود قدر موفقیت‌ها و دستاوردهای روزانه‌تان را ندانید چون با انتظارات غیر‌واقع‌بینانه‌ی شما مطابقت ندارند. اگر فقط بعد از یک عملکرد عالی احساس خوبی نسبت به خودتان دارید، بدانید که این به ندرت اتفاق می‌افتد. شما این توانایی را دارید که انتظارات‌تان را از خودتان پایین بیاورید و با این کار عزت‌نفس شما بالا می‌رود. اشتباهات را صرفاً فرصتی برای یادگیری ببینید، نه دلیلی برای سرزنش کردن خود.

 

11. واگویه‌های منفی را با خودگویی‌های مثبت جایگزین کنید.

چیزی که ما هر روز به خودمان می‌گوییم تبدیل به باور ما می‌شود. در این صورت، باید یک سناریوی جدید و مثبت‌تر برای خود بسازیم. دست از گوش دادن به صدای انتقادی درونی‌تان بکشید و اگر دوست داشتید حتی به صدای انتقادی یک اسم بدهید تا بتوانید آن را به عنوان چیزی جدا از خودتان ببینید. صدای جدیدی را ایجاد کنید که مثبت‌تر، خودپذیرتر و حمایت‌کننده‌تر باشد.

 

عزت نفس


12. هر روز از جملات تأکیدی استفاده کنید.

جملات تأکیدی روزانه، خودگویی‌هایی هستند که معمولاً آن‌ها را یادداشت می‌کنید و می‌توانید هر روز با خودتان تکرار کنید. برخی از جملات تأکیدی رایج برای ایجاد عزت‌نفس عبارتند از:

  • با وجود ضعف‌هایم خودم را می‌پذیرم.

  • افکار، احساسات، باورها و ارزش‌های خودم را می‌پذیرم، حتی اگر با دیگران متفاوت باشند.

  • برای این که خودم را دوست داشته باشم یا از طرف دیگران مورد محبت و دوست داشته شدن قرار بگیرم لازم نیست کامل باشم.

  • من در بسیاری از جنبه‌های زندگی‌ام موفق هستم و باید به خودم یادآوری کنم که روی این موارد تمرکز کنم.

  • من فردی منحصر به فرد هستم و دیگران از این بابت قدر من را خواهند دانست.

  • اشتباهات فقط فرصتی بی‌نظیر برای یادگیری هستند؛ نباید از آنها بترسم.

  • من این قدرت را دارم که خودم را به خاطر اشتباهات گذشته ببخشم.

  • من لایق احترام دیگران هستم.

  • من مسئول انتخاب‌های خودم هستم و نسبت به خودم موظف هستم که نیازهایم را برآورده کنم (زمانی که نیازهایم برآورده شوند، به بهترین وجه می‌توانم به دیگران کمک کنم).

  • من حق دارم از حقوق، عقاید، ارزش‌ها، عقاید و احساسات خودم دفاع کنم و باید این کار را به طرزی کاملا قاطعانه انجام دهم.

  • من تنها کسی هستم که می‌توانم اهداف و مقاصدم را در زندگی انتخاب کنم. هیچ کس دیگری نمی‌تواند آیندهی من را تعیین کند.

  • من باید تلاش کنم ثبات اخلاقی داشته باشم، به آنچه توصیه می‌کنم و به وعده‌هایم عمل کنم و به تعهداتم احترام بگذارم.

  • من می‌توانم بر چالش‌های مهم زندگی پیروز شوم.


اگر این جملات تأکیدی برای‌تان مناسب نیستند، بنشینید و آنچه را که فکر می‌کنید باید از خودتان بشنوید بنویسید تا احساس عزت‌نفس بیشتری داشته باشید.

 

13. از نیازهای‌تان آگاه باشید و آن‌ها را برآورده کنید.

ما به میزانی که از نیازهایمان آگاه هستیم و آن‌ها را برآورده می‌کنیم، این پیام را به خودمان منتقل می‌کنیم که ارزشمند هستیم. اگر نیازهایمان را نادیده بگیریم به خودمان می‌گوییم که ما مهم نیستیم و دیگران نیز ما را همینطور خواهند دید و احتمالاً از ما سوء استفاده خواهند کرد. وقتی نیازهای ما برآورده می‌شود، هم در سطح جسمی و هم عاطفی سالم می‌مانیم.

 

14. با افراد زندگی‌تان قاطع باشید.

قاطعیت باعث ایجاد عزت‌نفس می‌شود، چون به خودتان نشان می‌دهید که نیازها، ارزش‌ها و باورهای شما مهم هستند. این یعنی در عین اینکه به طرف مقابل احترام می‌گذارید احساسات خود را به گونه‌ای باز و صادقانه بیان کنید. هر بار که قاطعانه رفتار می‌کنید، عزت‌نفس‌تان کمی بیشتر می‌شود.

 

15. برای زندگی‌تان هدف داشته باشید.

تعیین و دستیابی به اهداف باعث ایجاد عزت‌نفس می‌شود. زندگی بی هدف هیچ حس موفقیتی به شما نمی‌دهد تا به عزت‌نفس‌تان کمک کند. همچنین اجازه ندهید دیگران، مثلاً والدین‌تان، اهداف زندگی‌تان را تعیین کنند. احتمال این که این اهداف برای شما مناسب باشند خیلی کم خواهد بود و در نهایت منجر به ناراحتی و شکست شما می‌شوند. شما باید پس از تعیین هدف، یک برنامه‌ی عملی تهیه کنید، برنامه را اجرا کنید و موفقیت‌تان را ارزیابی کنید.


پیشنهاد ما برای شما: اکهارت تل به عنوان یکی از الهام‌بخش‌ترین رهبران معنوی دنیای امروز شناخته می‌شود. "اکهارت تل" در "دوره آفرینش رؤیاها" (کلیک کنید)، به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه می‌توان با تغییر حالت آگاهی، شرایط بیرونی را تغییر داد. یاد می‌گیرید که چطور از اعماق وجودتان و با قدرتی نشأت گرفته از هوش خلاق کائنات، اهداف و خواسته‌های‌تان را خلق کنید.


 

16. مسئولیت زندگی و انتخاب‌های خود را بپذیرید.

در دنیای امروز اغلب افراد، به‌ ویژه دانشجویان، یاد نگرفته‌اند که مسئولیت زندگی و انتخاب‌های خود را بپذیرند و در نهایت در بسیاری از جنبه‌های زندگی به والدینشان تکیه می‌کنند. این جنبه‌ها می‌توانند مربوط به مسائل مالی، انتخاب شغل، خوشبختی در زندگی و تصمیمات مربوط به زندگی باشند. مسئولیت‌پذیری نسبت به این مسائل در ابتدا ممکن است دشوار باشد، اما زمانی که به آن دست پیدا می‌کنیم حس عزت‌نفس را در ما ایجاد می‌کند.


17. چیزهایی را که می‌توانید و نمی‌توانید تغییر دهید، مشخص کنید.

اگر نارضایتی شما از خودتان به جنبه‌هایی از خودتان مربوط می‌شود که می‌توانید آن‌ها را تغییر دهید، برنامه‌ای برای بهبود اوضاع ترتیب دهید و آن را پیاده کنید. اما اگر به چیزی مربوط می‌شود که نمی‌توانید آن را تغییر دهید (مثل سن، قد، هوش، پیشینه‌ی خانوادگی و غیره)، باید حس پذیرش را در خودتان ایجاد کنید. انرژی‌تان را در جایی قرار دهید که احتمال می‌دهید نتیجه خواهد داد.

 

18. تصمیم بگیرید به دیگران کمک کنید.

کمک به دیگران، چه از طریق شغل‌مان باشد، چه داوطلبانه یا از طریق اهدا، ما را سرشار از احساس غرور و موفقیت می‌کند. این موفقیت به نوبه‌ی خود، به حس مثبت ما از خودمان جان می‌بخشد.

 

19. آگاهانه زندگی کنید.

بسیاری از افراد برای کنار آمدن با احساسات و وقایع، بخش‌های زیادی از زندگی خود را انکار می‌کنند. متأسفانه ما عملاً قادر نیستیم چیزی را که از آن آگاه نیستیم حل و فصل کنیم و بعد وقتی مسائل حل نشده باقی می‌مانند دلیلی پیدا می‌کنیم تا خودمان را سرزنش کنیم. اگر نسبت به همه‌ی چیزهایی که هم در در دنیای درون و هم بیرون ما اتفاق می‌افتند آگاه باشیم، می‌توانیم به طور مؤثرتری با مسائل برخورد کنیم که این به نوبه‌ی خود باعث ایجاد عزت‌نفس می‌شود.

 

20. سعی کنید ثبات اخلاقی داشته باشید.

این بدان معناست که ما باید تصمیم‌هایی بگیریم که با ارزش‌ها و قوانین اخلاقیمان سازگار باشند. هر بار که تصمیمی می‌گیریم که با ارزش‌های‌مان سازگاری ندارد، عزت‌نفس‌مان تضعیف می‌شود. این موضوع شامل احترام به تعهداتمان، عمل به وعده‌هایمان و عمل به آنچه به آن توصیه می‌کنیم می‌شود.

 

21. متناسب با سن‌تان وظایفی را به عهده بگیرید که به رشدتان کمک می‌کنند.

برای اینکه به عنوان یک بزرگسال جوان احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید، باید وظایفی را به عهده بگیرید و انجام دهید، از جمله:

  • ایجاد هویت فردی و استقلال.

  • مستقل شدن از خانواده.

  • یادگیری مدیریت کردن وظایف اصلی زندگی (مانند امور مالی، خانه، مدرسه، کار و غیره).

  • ایجاد روابط صمیمی سالم.

  • ایجاد انواع روابط اجتماعی.

  • تغییر رابطه خود با والدین‌تان از کودک/بزرگسال به بزرگسال/بزرگسال.

 

22. به دستاوردهای‌تان پاداش بدهید.

ما اغلب روی شکست‌هایمان تمرکز می‌کنیم و دستاوردهایمان را نادیده می‌گیریم. به جای آن راهی برای جشن گرفتن یا پاداش دادن به آنچه به دست آورده‌اید پیدا کنید، مثل: استراحت دادن به خود، خوردن غذای مورد علاقه‌، رفتن به مسافرت، انجام یکی از فعالیت‌های مورد علاقه‌، دادن زمانی برای استراحت، وقت گذراندن با یک دوست، یا تعریف کردن کلامی از خود.


پیشنهاد ما برای شما: اگر به دنبال تحقق اهداف خود هستید، پیشنهاد می‌کنیم دوره‌ی فوق‌العاده "دوره‌ی جهش کوانتومی" اثر "برت گلدمن" (کلیک کنید)، که در سایت رویال‌مایند در اختیار شما قرار داده شده است، را از دست ندهید. این دوره، یک برنامه آنلاین است که به کمک آن و به واسطه قدرت تجسم پیشرفته، مرحله به مرحله جهان‌های موازی را کاوش کرده، با خود برتر و نسخه‌های مختلف‌تان ملاقات کرده و از آن‌ها در خصوص تحقق اهداف و خواسته‌های‌تان راهنمایی دریافت می‌کنید.



23. تمرکزتان را روی چیزی که می‌توانید تغییر دهید، بگذارید.

خیلی راحت است که بابت چیزهایی که خارج از کنترل شما هستند، نگران باشید و وقت زیادی صرف کنید، اما با این کار به جایی نمی‌رسید. در عوض، سعی کنید انرژی‌تان را روی مشخص کردن چیزهایی بگذارید که تحت کنترل‌تان هستند و ببینید در مورد آن‌ها چه کاری می‌توانید انجام دهید. سعی کنید: چیزی را که از آن راضی نیستید، سه راه برای تغییر آن بنویسید.

 

24. چیزهای کوچک را جشن بگیرید.

جشن گرفتن پیروزی‌های کوچک یک راه عالی برای ایجاد عزت‌نفس و احساس بهتر نسبت به خود است. سعی کنید: در پایان هر روز سه کاری را که به خوبی انجام دادید، یادداشت کنید.

 


برایمان بنویسید با توجه با مطالب گفته شده، آیا اعتماد به نفس خوبی نسبت به خود و کارهای‌تان دارید؟

  • آیا اقدامات بالا را برای بهبود اعتماد به نفس خود انجام داده‌‌اید؟

  • آیا انجام نکات گفته شده در این مقاله، تأثیر مثبتی در اعتماد به نفس شما داشته است؟

برای ثبت نظرات خود، به پایین صفحه مراجعه فرمایید.

تیم تحقیقاتی و مقاله نویسی سایت رویال مایند

نظر شما درباره این مطلب

برای شرکت در بخش نظرات باید در سایت رویال مایند ثبت نام کنید. ثبت نام در سایت رویال مایند رایگان است و کمتر از ۳۰ ثانیه زمان می برد.

ورود به سایت ثبت نام