تفاوت هوش سیال و متبلور!

زمان مطالعه :10 دقیقه

چکیده این مطلب : معمولاً تصور بر این است که هوش پدیده‌ای خدادادی و تغییرناپذیر است و فقط افراد دانشمند یا ریاضی‌دان باهوش هستند. اما اگر بدانیم تعریف هوش چیست و هوش سیال و متبلور را بشناسیم، متوجه می‌شویم که هوش وابسته به چه عواملی است و آیا می‌توان آن را افزایش داد یا نه. خوشبختانه ما با هوش محدود به دنیا نیامده‌ایم و با استفاده از روش‌های مناسب می‌توانیم هوش خود را افزایش دهیم.

 

 

تفاوت هوش سیال و متبلور!

 

 

  • به نظر شما هوش وابسته به چه عواملی می‌باشد؟

  • و آیا می‌توان آن را افزایش داد یا خیر؟


هوش چیست؟

پاسخ به این سؤال ساده نیست. بسیاری از باهوش‌ترین دانشمندان، محققان و روان‌شناسان جهان بر سر تعریف استاندارد و دقیقی از هوش، بحث‌هایی بی‌انتها داشته‌اند. با این‌ حال، قابل‌ درک‌ترین تعریف هوش این است: هوش توانایی دریافت اطلاعات جدید و استفاده از دانشِ کسب‌شده برای شناسایی و حل مشکلات است.

معمولاً تصور بر این است که هوش پدیده‌ای خدادادی و تغییرناپذیر است و فقط افراد دانشمند یا ریاضی‌دان باهوش هستند. اما اگر بدانیم تعریف هوش چیست و هوش سیال و متبلور را بشناسیم، متوجه می‌شویم که هوش وابسته به چه عواملی است و آیا می‌توان آن را افزایش داد یا نه.

خوشبختانه ما با هوش محدود به دنیا نیامده‌ایم و با استفاده از روش‌های مناسب می‌توانیم هوش خود را افزایش دهیم. ۲ نوع هوش وجود دارد: سیال و متبلور. نظریه هوش سیال و هوش متبلور اولین بار در سال ۱۹۶۳ توسط ریموند کتل (Raymond Cattell) ارائه شد و بعد جان هورن (John Horn) که یکی از شاگردان او بود، این نظریه را گسترش داد. بر اساس این نظریه که به نظریه هوش کتل-هورن معروف است، توانایی‌های مختلفی در کنار هم هوش کلی فرد را تعیین می‌کنند.


هوش سیال چیست؟

هوش سیال شامل توانایی یادگیری، ارزیابی، استدلال، تفکر انعطاف‌پذیر و حل مسئله است. این توانایی مستقل از یادگیری، تجربه و آموزش در نظر گرفته می‌شود. مربیان یا کارفرمایان با آزمون استعدادیابی هوش سیال را اندازه‌ می‌گیرند. در واقع گاهی اوقات هوش سیال می‌تواند موفقیت‌های تحصیلی و شغلی افراد را پیش‌بینی کند. رشد هوش سیال در سال‌های ابتدایی زندگی آغاز می‌شود و میزان این هوش در دوران نوجوانی به اوج خود می‌رسد و پس از آن به‌ تدریج کاهش می‌یابد.

هوش سیال به مجموعه‌ای از توانایی‌ها همچون یادگیری، ارزیابی، استدلال، تفکر انعطاف‌پذیر و حل مسئله گفته می‌شود. این توانایی مستقل از یادگیری، تجربه و آموزش در نظر گرفته می‌شود. مربیان یا کارفرمایان، هوش سیال را با آزمون‌های استعداد اندازه‌گیری می‌کنند. در واقع، هوش سیال گاهی اوقات می‌تواند موفقیت تحصیلی و شغلی افراد را پیش بینی کند. رشد هوش سیال از سال‌های اولیه زندگی شروع می‌شود و میزان این هوش در دوران نوجوانی به اوج خود می‌رسد و پس از آن به تدریج کاهش می‌یابد.


پیشنهاد ما برای شما: دانشمندان معتقدند که مراقبه بهترین تمرین برای رشد شخصی و افزایش عملکرد خود می‌باشد. برای اینکه بتوانید خودتان را متحول کنید و پیشرفت‌های هیجانی، فکری و حتی معنوی در خود مشاهده کنید، و در عین حال از تمام مزایای مراقبه نیز بهرمند شوید، توصیه ما به شما "دوره‌ی 6 فاز مراقبه" اثر "ویشن لاکیانی" (کلیک کنید)، می‌باشد که توسط مجموعه‌ی رویال‌مایند ترجمه و تهیه شده و در اختیار شما قرار داده شده است.


 

هوش


هوش متبلور چیست؟

منشأ هوش متبلور در تجربیات است و نشان‌دهنده دانش و مهارت‌هایی است که در طی زندگی خود کسب کرده اید. تست‌های دانش نرم‌افزاری که از متقاضیان شغل یا امتحانات پایان ترم مدارس گرفته می‌شود، نمونه‌هایی از هوش متبلور هستند. هوش متبلور با تجربه در طول زندگی افزایش می‌یابد. روند رشد این هوش در بزرگسالی کند می‌شود اما متوقف نمی‌شود. متأسفانه آموزش مدارس عمدتاً مبتنی بر افزایش هوش متبلور است و مؤسسات آموزشی نیز بر تقویت هوش متبلور تأکید بیشتری دارند.


تفاوت هوش سیال و متبلور:

• هوش سیال جزء حافظه کوتاه مدت قرار دارد در حالیکه هوش متبلور جزو حافظه بلندمدت است.

• هوش متبلور با افزایش سن افزایش می‌یابد، در حالیکه هوش سیال با افزایش سن کاهش می‌یابد.

• هوش سیال نشانگر توانایی‌های فعلی است، در صورتی که هوش متبلور نشانگر آموخته‌ها است.

• عملکرد هوش سیال در بدن به صورت حافظه کاری، سرعت پردازش، استدلال، کنترل شناختی و مهارت‌های پیچیده و خلاقیت است. در صورتی که عملکرد هوش متبلور در بدن به صورت دانش عملی، دانش واقعی، دانش عمومی‌و تخصصی و حکمت است.


وقتی به استراتژی حل یک مسئله پیچیده ریاضی فکر می‌کنید، از هوش سیال استفاده می‌کنید و وقتی این مسئله ریاضی را حل می‌کنید، دانش شما از هوش متبلور شما می‌آید. مثال دیگر زمانی است که می‌خواهید با استفاده از مهارت‌های نجاری که پدرتان سال‌ها پیش به شما آموخته، میزی بسازید.

شما می‌دانید که برای ساخت این میز باید از چه مواد اولیه و ابزاری استفاده کنید. این مسئولیت هوش متبلور شماست. حال ممکن است برای ایجاد این میز به ابزار خاصی نیاز داشته باشید و این ابزار در دسترس شما نباشد، بنابراین به یک ابزار جایگزین نیاز دارید. اینجاست که هوش سیال شما برای تجزیه و تحلیل موقعیت و یافتن راه حلی برای مانع پیش روی شما وارد عمل می‌شود.

تعامل هوش سیال و متبلور نیز در حین پخت‌وپز اتفاق می‌افتد. شما از هوش متبلور خود برای پیروی از یک دستور‌العمل خاص استفاده می‌کنید. با این حال، اگر ادویه‌ها را تغییر دهید و برخی از مواد را بر اساس ذائقه و نیازهای غذایی خود جایگزین کنید، از هوش سیال خود استفاده می‌کنید.


تغییرات هوش سیّال و متبلور در طول زندگی:

  •  این هر دو نوع هوش در دوران کودکی و نوجوانی افزایش می‌یابند.

  •  هوش سیّال در نوجوانی به نقطه اوج خود می‌رسد و از 30 تا 40 سالگی تدریجاً شروع به کاهش می‌کند.

  •  افزایش هوش متبلور در دوران بزرگسالی ادامه می‌یابد.


هوش سیال مهم‌تر است یا هوش متبلور؟

واقعیت این است که هم هوش سیال و هم هوش متبلور باید با هم همکاری کنند تا به بیشترین بهره‌وری برسیم. هوش متبلور زمانی شکل می‌گیرد که هوش سیال به رشد کافی رسیده باشد. ما در هنگام به کارگیری هوش متبلور، در واقع در حال ترکیب مفاهیم و موضوعات ابتدایی و ساخت موضوعات پیچیده‌ی جدید هستیم. این مفاهیم ابتدایی توسط هوش سیال ساخته شده‌اند و به حافظه‌ی بلندمدت (کلیک کنید)، ما منتقل می‌شوند. 

وقتی برای کمپ به یک جنگل ناشناس می‌رویم، هوش سیالمان به ما می‌گوید که باید به دنبال یک سرپناه باشیم یا به پختن غذا فکر کنیم. در این صورت هوش متبلور وارد عمل می‌شود و به عنوان مثال صحنه‌ی درست کردن آتش با استفاده از هیزم یا درست کردن چادری که در یک فیلم سینمایی دیده‌ایم را به یادمان می‌‌آورد. 

از زمانی که به دنیا می‌آییم هوش سیال ما رشد خود را آغاز می‌کند و در اوایل بیست سالگی این رشد به اوج خود می‌رسد. از این سن به بعد، معمولاً شاهد افت رشد این نوع از هوش هستیم. هوش کریستالی نیز در اولین سال‌های تولد شکل می‌گیرد اما تا میانسالی به رشد خود ادامه می‌دهد. این‌ها تعدادی از تفاوت‌های اساسی هوش سیال و هوش متبلور و لزوم همکاری مشترک آن‌ها با یکدیگر بود. شما در مورد این دو هوش چه فکر می‌کنید؟ چه زمان‌هایی از هوش سیال و چه زمان‌هایی از هوش متبلور خود استفاده کرده‌اید؟ برایمان بنویسید.

هوش سیال و هوش متبلور به یک اندازه اهمیت دارند، چراکه برای حل هر مسئله‌ای در زندگی به جفت آن‌ها نیازمندیم. از طرفی این ۲ نوع هوش بر یکدیگر تأثیرگذارند. به‌زبان ساده، شما برای اینکه هوش متبلورتان را افزایش دهید و آن را به‌ خوبی فعال کنید، باید هوش سیال خود را تقویت دهید.


پیشنهاد ما برای شما: "دوره‌ی ابرمغز" اثر "جیم کوییک" (کلیک کنید)، به گونه ای طراحی شده است تا بتوانید حافظه‌ی ابرانسانیِ خود را از بند محدودیت‌ها رها کنید، و تمرکز و سرعتِ یادگیری را در خود افزایش دهید. دوره‌ی ابرمغز یک برنامه‌ی هشت هفته‌ای است که تنها با صرفِ 15 تا 20 دقیقه در روز، به همراه جیم کوییک می‌توانید ابزارها و تکنیک‌هایِ مورد استفاده‌ی وی را برای تقویتِ حافظه، تمرکز و ظرفیتِ یادگیریِ خود بیاموزید.


 

هوش

 

نمونه‌هایی از هوش سیال و متبلور:

وقتی به استراتژی حل یک مسئله پیچیده ریاضی فکر می‌کنید، در حال استفاده از هوش سیال هستید و هنگام حل این مسئله ریاضی، دانش شما از هوش متبلورتان نشئت می‌گیرد. مثال دیگر هنگامی‌است که بخواهید با استفاده از مهارت‌های نجاری‌ای که پدرتان سال‌ها پیش به شما یاد داده است، میزی بسازید. شما می‌دانید که برای ساخت این میز باید از چه مواد خام و چه ابزارهایی استفاده کنید. این کار بر عهده هوش متبلور شماست. حالا ممکن است برای ساخت این میز به ابزار خاصی نیاز داشته باشید و آن ابزار در دسترستان نباشد، در نتیجه شما نیازمند ابزاری جایگزین هستید. در اینجا هوش سیال شما وارد عمل می‌شود تا شرایط را بررسی و راه‌حلی برای مانع پیش روی‌تان پیدا کند.

تعامل هوش سیال و متبلور هنگام آشپزی نیز انجام می‌شود. شما از هوش متبلورتان برای پیروی از دستور پخت غذایی بخصوص استفاده می‌کنید. با این‌ حال، اگر بر اساس ذائقه و نیازهای غذایی‌تان ادویه‌ها را تغییر دهید و بعضی مواد تشکیل‌دهنده غذا را با مواد دیگری جایگزین کنید، از هوش سیال‌تان استفاده کرده‌اید.

 

راه‌های افزایش هوش سیال و متبلور:

هوش سیال و متبلور در سال‌های ابتدایی زندگی رشد بیشتری دارند، اما می‌توان برخی از جنبه‌های هوش را حتی تا ۴۰سالگی و چه‌بسا تا ۷۰سالگی افزایش داد. با تجزیه‌وتحلیل پژوهش‌های منتشرشده در سال ۲۰۱۴، مشخص شد که بهبود هوش سیال با تمرین‌ دادن مغز امکان‌پذیر است.

برای اینکه ترس، استرس، اضطراب و آشوبِ درونی را از روتین روزمره‌تان کنار بگذارید و بجای آن‌ها وضعیت هیجانی‌تان را آزادانه انتخاب کنید و احساس خوشبختی، خلاقیت و آرامش‌تان را به حداکثر برسانید،  "دکتر داسون چرچ" در "دوره‌ی مغز عارف" (کلیک کنید)، ساده‌ترین و سریع‌ترین راه برای تحقق این انقلابِ درونی را در اختیار شما قرار می‌دهد تا آرامش و شادی برای‌تان مانند نفس کشیدن راحت و آسان شود.

 

را‌ه‌های تقویت هوش سیال:

  • مرتب ورزش کنید.

  • سعی کنید استرس کمتری داشته باشید.

  • خلاقانه فکر کنید.

  • خود را به چالش بکشید.

  • بیشتر معاشرت کنید.

  • بازی‌های استراتژیکی مثل شطرنج انجام دهید.


را‌ه‌های تقویت هوش متبلور:

  • یک زبان جدید یاد بگیرید.

  • نواختن یک ساز را بیاموزید.

  • کتاب بخوانید.

  • در کلاس‌های مهارتی شرکت کنید.


هوش متبلور نیز وابسته به میزان دانش و اطلاعات فرد است. پس هرچه دانش بیشتری داشته باشید، هوش متبلور بیشتری نیز خواهید داشت. شما با انجام کارهای بسیاری مثل داشتن خواب کافی و بهبود رژیم غذایی‌تان می‌توانید هوش سیال و متبلور خود را تقویت کنید. به‌ خاطر سپردن مسائل به‌ جای ثبت آن‌ها در اپلیکیشن‌ها و دستگاه‌های هوشمند، تماشای فیلمی‌ با ژانر جدید و برگشت به خانه از مسیری جدید، همگی راه‌هایی هستند که به تقویت و بهبود هوش کمک می‌کنند.

برای داشتن یک زندگی موفق مهم‌ترین فاکتور داشتن خواب با کیفیت و انرژی کافی در طول روز است. در پکیج خواب شاهانه (کلیک کنید)، با آموزش اصول و جزئیات سلامت خواب و رویابینی، کاری می‌کند که شما تبدیل به یک متخصص خواب شوید و از طرفی خواب و رویابینی را به بخشی از مسیر موفقیت خودتان تبدیل کنید!


سخن پایانی:

هوش توانایی دریافت اطلاعات جدید و استفاده از دانشِ کسب‌ شده برای شناسایی و حل مشکلات است. معمولاً تصور بر این است که هوش پدیده‌ای خدادادی و تغییرناپذیر است و فقط افراد دانشمند یا ریاضی‌دان باهوش هستند. اما اگر بدانیم تعریف هوش چیست و هوش سیال و متبلور را بشناسیم، متوجه می‌شویم که هوش وابسته به چه عواملی است و آیا می‌توان آن را افزایش داد یا نه. ما در این مقاله تعریف کاملی از هوش سیال، هوش متبلور و راه‌های تقویت این ۲ هوش را ارائه دادیم.

سعی کنید همیشه به کشف چیزهای جدید در زندگی ادامه دهید. خود را با یادگیری یک زبان جدید به چالش بکشید و سراغ یادگیری مهارتی جدید بروید. هر قدر مغز خود را بیشتر درگیر فعالیت‌ها و روش‌های جدید کنید، عملکردتان در زندگی بهتر می‌شود. تصمیم شما چیست؟ از امروز چه قدمی‌برای بهبود هوش‌تان برمی‌دارید؟ در قسمت دیدگاه‌ها برایمان بنویسید.

 


  • تصمیم شما چیست؟

  • از امروز چه قدمی‌برای بهبود هوش‌تان برمی‌دارید؟

خوشحال می‌شویم در قسمت دیدگاه‌ها برایمان بنویسید.

برای ثبت نظرات خود، به پایین صفحه مراجعه فرمایید.

تیم تحقیقاتی و مقاله نویسی سایت رویال مایند

 

 

تفاوت هوش سیال و متبلور!

 

 

  • به نظر شما هوش وابسته به چه عواملی می‌باشد؟

  • و آیا می‌توان آن را افزایش داد یا خیر؟


هوش چیست؟

پاسخ به این سؤال ساده نیست. بسیاری از باهوش‌ترین دانشمندان، محققان و روان‌شناسان جهان بر سر تعریف استاندارد و دقیقی از هوش، بحث‌هایی بی‌انتها داشته‌اند. با این‌ حال، قابل‌ درک‌ترین تعریف هوش این است: هوش توانایی دریافت اطلاعات جدید و استفاده از دانشِ کسب‌شده برای شناسایی و حل مشکلات است.

معمولاً تصور بر این است که هوش پدیده‌ای خدادادی و تغییرناپذیر است و فقط افراد دانشمند یا ریاضی‌دان باهوش هستند. اما اگر بدانیم تعریف هوش چیست و هوش سیال و متبلور را بشناسیم، متوجه می‌شویم که هوش وابسته به چه عواملی است و آیا می‌توان آن را افزایش داد یا نه.

خوشبختانه ما با هوش محدود به دنیا نیامده‌ایم و با استفاده از روش‌های مناسب می‌توانیم هوش خود را افزایش دهیم. ۲ نوع هوش وجود دارد: سیال و متبلور. نظریه هوش سیال و هوش متبلور اولین بار در سال ۱۹۶۳ توسط ریموند کتل (Raymond Cattell) ارائه شد و بعد جان هورن (John Horn) که یکی از شاگردان او بود، این نظریه را گسترش داد. بر اساس این نظریه که به نظریه هوش کتل-هورن معروف است، توانایی‌های مختلفی در کنار هم هوش کلی فرد را تعیین می‌کنند.


هوش سیال چیست؟

هوش سیال شامل توانایی یادگیری، ارزیابی، استدلال، تفکر انعطاف‌پذیر و حل مسئله است. این توانایی مستقل از یادگیری، تجربه و آموزش در نظر گرفته می‌شود. مربیان یا کارفرمایان با آزمون استعدادیابی هوش سیال را اندازه‌ می‌گیرند. در واقع گاهی اوقات هوش سیال می‌تواند موفقیت‌های تحصیلی و شغلی افراد را پیش‌بینی کند. رشد هوش سیال در سال‌های ابتدایی زندگی آغاز می‌شود و میزان این هوش در دوران نوجوانی به اوج خود می‌رسد و پس از آن به‌ تدریج کاهش می‌یابد.

هوش سیال به مجموعه‌ای از توانایی‌ها همچون یادگیری، ارزیابی، استدلال، تفکر انعطاف‌پذیر و حل مسئله گفته می‌شود. این توانایی مستقل از یادگیری، تجربه و آموزش در نظر گرفته می‌شود. مربیان یا کارفرمایان، هوش سیال را با آزمون‌های استعداد اندازه‌گیری می‌کنند. در واقع، هوش سیال گاهی اوقات می‌تواند موفقیت تحصیلی و شغلی افراد را پیش بینی کند. رشد هوش سیال از سال‌های اولیه زندگی شروع می‌شود و میزان این هوش در دوران نوجوانی به اوج خود می‌رسد و پس از آن به تدریج کاهش می‌یابد.


پیشنهاد ما برای شما: دانشمندان معتقدند که مراقبه بهترین تمرین برای رشد شخصی و افزایش عملکرد خود می‌باشد. برای اینکه بتوانید خودتان را متحول کنید و پیشرفت‌های هیجانی، فکری و حتی معنوی در خود مشاهده کنید، و در عین حال از تمام مزایای مراقبه نیز بهرمند شوید، توصیه ما به شما "دوره‌ی 6 فاز مراقبه" اثر "ویشن لاکیانی" (کلیک کنید)، می‌باشد که توسط مجموعه‌ی رویال‌مایند ترجمه و تهیه شده و در اختیار شما قرار داده شده است.


 

هوش


هوش متبلور چیست؟

منشأ هوش متبلور در تجربیات است و نشان‌دهنده دانش و مهارت‌هایی است که در طی زندگی خود کسب کرده اید. تست‌های دانش نرم‌افزاری که از متقاضیان شغل یا امتحانات پایان ترم مدارس گرفته می‌شود، نمونه‌هایی از هوش متبلور هستند. هوش متبلور با تجربه در طول زندگی افزایش می‌یابد. روند رشد این هوش در بزرگسالی کند می‌شود اما متوقف نمی‌شود. متأسفانه آموزش مدارس عمدتاً مبتنی بر افزایش هوش متبلور است و مؤسسات آموزشی نیز بر تقویت هوش متبلور تأکید بیشتری دارند.


تفاوت هوش سیال و متبلور:

• هوش سیال جزء حافظه کوتاه مدت قرار دارد در حالیکه هوش متبلور جزو حافظه بلندمدت است.

• هوش متبلور با افزایش سن افزایش می‌یابد، در حالیکه هوش سیال با افزایش سن کاهش می‌یابد.

• هوش سیال نشانگر توانایی‌های فعلی است، در صورتی که هوش متبلور نشانگر آموخته‌ها است.

• عملکرد هوش سیال در بدن به صورت حافظه کاری، سرعت پردازش، استدلال، کنترل شناختی و مهارت‌های پیچیده و خلاقیت است. در صورتی که عملکرد هوش متبلور در بدن به صورت دانش عملی، دانش واقعی، دانش عمومی‌و تخصصی و حکمت است.


وقتی به استراتژی حل یک مسئله پیچیده ریاضی فکر می‌کنید، از هوش سیال استفاده می‌کنید و وقتی این مسئله ریاضی را حل می‌کنید، دانش شما از هوش متبلور شما می‌آید. مثال دیگر زمانی است که می‌خواهید با استفاده از مهارت‌های نجاری که پدرتان سال‌ها پیش به شما آموخته، میزی بسازید.

شما می‌دانید که برای ساخت این میز باید از چه مواد اولیه و ابزاری استفاده کنید. این مسئولیت هوش متبلور شماست. حال ممکن است برای ایجاد این میز به ابزار خاصی نیاز داشته باشید و این ابزار در دسترس شما نباشد، بنابراین به یک ابزار جایگزین نیاز دارید. اینجاست که هوش سیال شما برای تجزیه و تحلیل موقعیت و یافتن راه حلی برای مانع پیش روی شما وارد عمل می‌شود.

تعامل هوش سیال و متبلور نیز در حین پخت‌وپز اتفاق می‌افتد. شما از هوش متبلور خود برای پیروی از یک دستور‌العمل خاص استفاده می‌کنید. با این حال، اگر ادویه‌ها را تغییر دهید و برخی از مواد را بر اساس ذائقه و نیازهای غذایی خود جایگزین کنید، از هوش سیال خود استفاده می‌کنید.


تغییرات هوش سیّال و متبلور در طول زندگی:

  •  این هر دو نوع هوش در دوران کودکی و نوجوانی افزایش می‌یابند.

  •  هوش سیّال در نوجوانی به نقطه اوج خود می‌رسد و از 30 تا 40 سالگی تدریجاً شروع به کاهش می‌کند.

  •  افزایش هوش متبلور در دوران بزرگسالی ادامه می‌یابد.


هوش سیال مهم‌تر است یا هوش متبلور؟

واقعیت این است که هم هوش سیال و هم هوش متبلور باید با هم همکاری کنند تا به بیشترین بهره‌وری برسیم. هوش متبلور زمانی شکل می‌گیرد که هوش سیال به رشد کافی رسیده باشد. ما در هنگام به کارگیری هوش متبلور، در واقع در حال ترکیب مفاهیم و موضوعات ابتدایی و ساخت موضوعات پیچیده‌ی جدید هستیم. این مفاهیم ابتدایی توسط هوش سیال ساخته شده‌اند و به حافظه‌ی بلندمدت (کلیک کنید)، ما منتقل می‌شوند. 

وقتی برای کمپ به یک جنگل ناشناس می‌رویم، هوش سیالمان به ما می‌گوید که باید به دنبال یک سرپناه باشیم یا به پختن غذا فکر کنیم. در این صورت هوش متبلور وارد عمل می‌شود و به عنوان مثال صحنه‌ی درست کردن آتش با استفاده از هیزم یا درست کردن چادری که در یک فیلم سینمایی دیده‌ایم را به یادمان می‌‌آورد. 

از زمانی که به دنیا می‌آییم هوش سیال ما رشد خود را آغاز می‌کند و در اوایل بیست سالگی این رشد به اوج خود می‌رسد. از این سن به بعد، معمولاً شاهد افت رشد این نوع از هوش هستیم. هوش کریستالی نیز در اولین سال‌های تولد شکل می‌گیرد اما تا میانسالی به رشد خود ادامه می‌دهد. این‌ها تعدادی از تفاوت‌های اساسی هوش سیال و هوش متبلور و لزوم همکاری مشترک آن‌ها با یکدیگر بود. شما در مورد این دو هوش چه فکر می‌کنید؟ چه زمان‌هایی از هوش سیال و چه زمان‌هایی از هوش متبلور خود استفاده کرده‌اید؟ برایمان بنویسید.

هوش سیال و هوش متبلور به یک اندازه اهمیت دارند، چراکه برای حل هر مسئله‌ای در زندگی به جفت آن‌ها نیازمندیم. از طرفی این ۲ نوع هوش بر یکدیگر تأثیرگذارند. به‌زبان ساده، شما برای اینکه هوش متبلورتان را افزایش دهید و آن را به‌ خوبی فعال کنید، باید هوش سیال خود را تقویت دهید.


پیشنهاد ما برای شما: "دوره‌ی ابرمغز" اثر "جیم کوییک" (کلیک کنید)، به گونه ای طراحی شده است تا بتوانید حافظه‌ی ابرانسانیِ خود را از بند محدودیت‌ها رها کنید، و تمرکز و سرعتِ یادگیری را در خود افزایش دهید. دوره‌ی ابرمغز یک برنامه‌ی هشت هفته‌ای است که تنها با صرفِ 15 تا 20 دقیقه در روز، به همراه جیم کوییک می‌توانید ابزارها و تکنیک‌هایِ مورد استفاده‌ی وی را برای تقویتِ حافظه، تمرکز و ظرفیتِ یادگیریِ خود بیاموزید.


 

هوش

 

نمونه‌هایی از هوش سیال و متبلور:

وقتی به استراتژی حل یک مسئله پیچیده ریاضی فکر می‌کنید، در حال استفاده از هوش سیال هستید و هنگام حل این مسئله ریاضی، دانش شما از هوش متبلورتان نشئت می‌گیرد. مثال دیگر هنگامی‌است که بخواهید با استفاده از مهارت‌های نجاری‌ای که پدرتان سال‌ها پیش به شما یاد داده است، میزی بسازید. شما می‌دانید که برای ساخت این میز باید از چه مواد خام و چه ابزارهایی استفاده کنید. این کار بر عهده هوش متبلور شماست. حالا ممکن است برای ساخت این میز به ابزار خاصی نیاز داشته باشید و آن ابزار در دسترستان نباشد، در نتیجه شما نیازمند ابزاری جایگزین هستید. در اینجا هوش سیال شما وارد عمل می‌شود تا شرایط را بررسی و راه‌حلی برای مانع پیش روی‌تان پیدا کند.

تعامل هوش سیال و متبلور هنگام آشپزی نیز انجام می‌شود. شما از هوش متبلورتان برای پیروی از دستور پخت غذایی بخصوص استفاده می‌کنید. با این‌ حال، اگر بر اساس ذائقه و نیازهای غذایی‌تان ادویه‌ها را تغییر دهید و بعضی مواد تشکیل‌دهنده غذا را با مواد دیگری جایگزین کنید، از هوش سیال‌تان استفاده کرده‌اید.

 

راه‌های افزایش هوش سیال و متبلور:

هوش سیال و متبلور در سال‌های ابتدایی زندگی رشد بیشتری دارند، اما می‌توان برخی از جنبه‌های هوش را حتی تا ۴۰سالگی و چه‌بسا تا ۷۰سالگی افزایش داد. با تجزیه‌وتحلیل پژوهش‌های منتشرشده در سال ۲۰۱۴، مشخص شد که بهبود هوش سیال با تمرین‌ دادن مغز امکان‌پذیر است.

برای اینکه ترس، استرس، اضطراب و آشوبِ درونی را از روتین روزمره‌تان کنار بگذارید و بجای آن‌ها وضعیت هیجانی‌تان را آزادانه انتخاب کنید و احساس خوشبختی، خلاقیت و آرامش‌تان را به حداکثر برسانید،  "دکتر داسون چرچ" در "دوره‌ی مغز عارف" (کلیک کنید)، ساده‌ترین و سریع‌ترین راه برای تحقق این انقلابِ درونی را در اختیار شما قرار می‌دهد تا آرامش و شادی برای‌تان مانند نفس کشیدن راحت و آسان شود.

 

را‌ه‌های تقویت هوش سیال:

  • مرتب ورزش کنید.

  • سعی کنید استرس کمتری داشته باشید.

  • خلاقانه فکر کنید.

  • خود را به چالش بکشید.

  • بیشتر معاشرت کنید.

  • بازی‌های استراتژیکی مثل شطرنج انجام دهید.


را‌ه‌های تقویت هوش متبلور:

  • یک زبان جدید یاد بگیرید.

  • نواختن یک ساز را بیاموزید.

  • کتاب بخوانید.

  • در کلاس‌های مهارتی شرکت کنید.


هوش متبلور نیز وابسته به میزان دانش و اطلاعات فرد است. پس هرچه دانش بیشتری داشته باشید، هوش متبلور بیشتری نیز خواهید داشت. شما با انجام کارهای بسیاری مثل داشتن خواب کافی و بهبود رژیم غذایی‌تان می‌توانید هوش سیال و متبلور خود را تقویت کنید. به‌ خاطر سپردن مسائل به‌ جای ثبت آن‌ها در اپلیکیشن‌ها و دستگاه‌های هوشمند، تماشای فیلمی‌ با ژانر جدید و برگشت به خانه از مسیری جدید، همگی راه‌هایی هستند که به تقویت و بهبود هوش کمک می‌کنند.

برای داشتن یک زندگی موفق مهم‌ترین فاکتور داشتن خواب با کیفیت و انرژی کافی در طول روز است. در پکیج خواب شاهانه (کلیک کنید)، با آموزش اصول و جزئیات سلامت خواب و رویابینی، کاری می‌کند که شما تبدیل به یک متخصص خواب شوید و از طرفی خواب و رویابینی را به بخشی از مسیر موفقیت خودتان تبدیل کنید!


سخن پایانی:

هوش توانایی دریافت اطلاعات جدید و استفاده از دانشِ کسب‌ شده برای شناسایی و حل مشکلات است. معمولاً تصور بر این است که هوش پدیده‌ای خدادادی و تغییرناپذیر است و فقط افراد دانشمند یا ریاضی‌دان باهوش هستند. اما اگر بدانیم تعریف هوش چیست و هوش سیال و متبلور را بشناسیم، متوجه می‌شویم که هوش وابسته به چه عواملی است و آیا می‌توان آن را افزایش داد یا نه. ما در این مقاله تعریف کاملی از هوش سیال، هوش متبلور و راه‌های تقویت این ۲ هوش را ارائه دادیم.

سعی کنید همیشه به کشف چیزهای جدید در زندگی ادامه دهید. خود را با یادگیری یک زبان جدید به چالش بکشید و سراغ یادگیری مهارتی جدید بروید. هر قدر مغز خود را بیشتر درگیر فعالیت‌ها و روش‌های جدید کنید، عملکردتان در زندگی بهتر می‌شود. تصمیم شما چیست؟ از امروز چه قدمی‌برای بهبود هوش‌تان برمی‌دارید؟ در قسمت دیدگاه‌ها برایمان بنویسید.

 


  • تصمیم شما چیست؟

  • از امروز چه قدمی‌برای بهبود هوش‌تان برمی‌دارید؟

خوشحال می‌شویم در قسمت دیدگاه‌ها برایمان بنویسید.

برای ثبت نظرات خود، به پایین صفحه مراجعه فرمایید.

تیم تحقیقاتی و مقاله نویسی سایت رویال مایند

نظر شما درباره این مطلب

برای شرکت در بخش نظرات باید در سایت رویال مایند ثبت نام کنید. ثبت نام در سایت رویال مایند رایگان است و کمتر از ۳۰ ثانیه زمان می برد.

ورود به سایت ثبت نام